Photo shows all participants together in a group photo standing and smiling

Μια επιτυχημένη εκπαιδευτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στην Κύπρο, από τις 27 έως τις 29 Μαΐου 2024. Τα έργα ShapeMS και D’Driven συνεργάστηκαν για να προσκαλέσουν ενδιαφερόμενους από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων εργοδοτών, ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) και κωφών και βαρήκοων ατόμων από όλη την Ευρώπη. Οι 37 συμμετέχοντες συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες μάθησης και κατάρτισης της εκδήλωσης, θέτοντας τους προβληματισμούς τους και συζητώντας τις καθημερινές τους προκλήσεις, μοιράζοντας τις ιστορίες τους και λαμβάνοντας κατάρτιση σε πρακτικές χωρίς αποκλεισμούς για να προωθήσουν ως Πρεσβευτές και Μέντορες της Αναπηρίας στις χώρες τους. Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά επίσης για να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Στιγμιότυπα εκδήλωσης

Ημέρα 1: Επικεντρώθηκε σε θέματα και προοπτικές για έναν εργασιακό χώρο χωρίς αποκλεισμούς. Ένα πάνελ με εκπροσώπους από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου – τον κ. Ανδρέα Αλέξη, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του, κ. Σάββα Χριστοδούλου και την Κυπριακή Σχολή Κωφών που εκπροσωπήθηκε από τη διευθύντρια κ. Κίκα Χατζηκάκου, συζήτησαν με το κοινό τις προκλήσεις και τις λύσεις. Κωφά και βαρήκοα άτομα και άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας μοιράστηκαν τις εργασιακές τους εμπειρίες για να εμπνεύσουν και να δώσουν μια βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης στην Κύπρο.

Η φωτογραφία δείχνει τα τρία μέλη της επιτροπής (Από δεξιά προς αριστερά: κ. Ανδρέα Αλέξη, κ. Κίκα Χατζηκάκου και κ. Σάββα Χριστοδούλου) σε μια αίθουσα, συζητώντας με το κοινό τις ανησυχίες και τις προκλήσεις στον εργασιακό χώρο. Η φωτογραφία δείχνει τον κ. Φίλιππο Παπαμιχαήλ να κρατάει το μικρόφωνο και να μοιράζεται την ιστορία του με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Δίπλα του η κυρία Παναγιώτα Θεμιστοκλέους μεταφράζει στη νοηματική γλώσσα. Η φωτογραφία δείχνει την κυρία Δέσποινα Ρούσου να μοιράζεται την ιστορία της με την κατά πλάκας σκλήρυνση . Δίπλα της η κυρία Παναγιώτα Θεμιστοκλέους μεταφράζει στη νοηματική γλώσσα.

Ημέρα 2: Επικεντρώθηκε στην οικοδόμηση διαφορετικών χώρων εργασίας μέσω εργαστηρίων, παρουσιάσεων και εκπαιδευτικών συνεδρίων υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών και νευροψυχολόγων.

Η φωτογραφία δείχνει την κ. Ολίβια Καναπίτσα να παρουσιάζει την εμπειρία της ως εργοδότης. Η φωτογραφία δείχνει τον κ. Αλέξανδρο Μιχαηλίδη να μοιράζεται την ιστορία του ως εργοδότης με το κοινό.  Η φωτογραφία δείχνει την κ. Αντωνία Τζιαννάρου να εξηγεί μια άσκηση σε μια ομάδα συμμετεχόντων.

Ημέρα 3: Στόχευσε στην ενδυνάμωση των κωφών και βαρήκοων ατόμων και των ατόμων με ΣΚΠ να εισέλθουν ή να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό. Τα εργαστήρια αφορούσαν τη δημιουργία βιογραφικού σημειώματος, τα διαθέσιμα εργαλεία και τους πόρους και την ψυχική ενδυνάμωση. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν επίσης για το πώς μπορούν να γίνουν μέντορες για τους συνομηλίκους τους.

Η φωτογραφία δείχνει την κυρία Χριστιάνα Τάρτιος να παρουσιάζει το θέμα της: Βιογραφικό σημείωμα και σύνδεση με τους εργοδότες Η φωτογραφία δείχνει μια ομάδα συμμετεχόντων να συνεργάζεται για να ολοκληρώσει μια εργασία.

Μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν μάθει ο ένας από τον άλλο και είχαν λάβει εκπαίδευση για να γίνουν Πρεσβευτές Πρακτικών Χωρίς Αποκλεισμούς στους οργανισμούς τους. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποιητικό συμμετοχής. Τα θετικά και ενθουσιώδη σχόλια των συμμετεχόντων αποτέλεσαν κίνητρο για τους διοργανωτές και τις κοινοπραξίες των έργων ShapeMS και D’Driven.

Μερικά από τα σχόλια των συμμετεχόντων:

Βρήκα την εκδήλωση πολύ διαφωτιστική και έχω πολλές ιδέες να μεταφέρω στον χώρο εργασίας μου. Σας ευχαριστώ. :)”

Εξαιρετικός συντονισμός, περιεχόμενο και η συνολική ενέργεια!”

Σας ευχαριστώ πολύ για τις προσπάθειές σας και τη διάδοση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης. Είναι ένα δυνατό έργο και ελπίζω να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δουν τα πράγματα διαφορετικά.”

Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία που άνοιξε τα μάτια. Έμαθα πολλά για τις δυσκολίες των ατόμων με αναπηρία και θα φροντίσω να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις που απέκτησα για να συμβάλλω στην ένταξή τους. Σίγουρα θα συμπεριλάβω περισσότερα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες στα μελλοντικά μου έργα”

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κύριους ομιλητές μας και διερμηνέα νοηματικής γλώσσας: Σάββας Χριστοδούλου, Πρόεδρος, Κυπριακός Σύνδεσμος για την Πολλαπλή Σκλήρυνση- Κίκα Χατζηκάκου, Διευθύντρια, Κυπριακή Σχολή Κωφών- Ανδρέας Αλέξης, Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων, Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου- Δέσποινα Ρούσου, Κυπριακός Σύνδεσμος για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, Φίλιππος Παπαμιχαήλ, Κυπριακός Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης- Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, RTD Talos Ltd- Θέκλα Νεοκλέους, RTD Talos Ltd- Ολίβια Καναπίτσα, Επικεφαλής Ψυχοκοινωνικού Τμήματος, Όμιλος Materia- Χριστιάνα Τάρτιος, Διευθύντρια DEI- Chief Learning Officer στην CKT Business- Καθ. Begoña García-Zapirain, PI της ερευνητικής ομάδας eVIDA, Τμήμα Πληροφορικής, Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών, Διευθύντρια του Προγράμματος Βιοϊατρικής Μηχανικής- Σαββίνα Χρυσοστόμου, Νευροψυχολόγος MSc, Noesis Cognitive Center & Tech Solutions Ltd, Ειρήνη Ιακωβίδου, Project Manager, Eurosuccess Consulting- Σωτηρία Μόζα, Νευροψυχολόγος MSc, Youth Employment/Training- Αντωνία Τζιαννάρου, Γνωστική Ψυχολόγος MSc, Youth – Employment/Training Foundation- Έλενα Κυπριανού, Business Administration-Marketing Management, Agecare (Cyprus) Ltd, Παναγιώτα Θεμιστοκλέους, Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας.

Οι γνώσεις και η εμπειρογνωμοσύνη τους είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην εμπειρία των συμμετεχόντων, καθιστώντας την εκδήλωσή μας επιτυχημένη.

Χρηματοδότηση και υποστήριξη

Τα έργα D’Driven και ShapeMS συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιχορηγήσεις που διαχειρίζονται το IDEP Dia Viou Mathisis (CY) και το SEPIE (ES) στο πλαίσιο των συμφωνιών επιχορήγησης αριθ. 2022-1-ES01-KA220-ADU-000089697 και KA220-ADU-3FDDE245, αντίστοιχα. Το έργο «Κέντρο Πληροφόρησης και Κατάρτισης για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα – ΚΕΑΕΔ» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑΛΕΙΑ 2021 – 2027» με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ. Δικαιούχος: Το ΚΕΑΕ∆ΕΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας: Δήμος Λευκωσίας- Φορέας υλοποίησης: Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.

Η φωτογραφία δείχνει όλους τους συμμετέχοντες μαζί σε μια ομαδική φωτογραφία όρθιους και χαμογελαστούς.

Categories:

Tags:

Comments are closed